http://www.shmigirilov.narod.ru/Dnt_kons.htm

Shmigirilov V.  “Piese de mana stomatologice. Referinte”

 

 • Asupra “vietii” piesei Dvs influenteaza o multime de factori. Fiecare din acestia poate deveni pricina a defectarii. Foarte importanta este intretinerea turbinelor dentare. Aceasta se explica prin faptul ca viteza de rotatie a rotorului este de cateva sute de rotatii pe minut  (rpm), adica, vreo 5000 pe secunda.
 • Recomandari in exploatarea turbinelor dentare
 • Pregatirea turbinei pentru lucru
 • Inainte de montarea turbinei noi procurate este foarte indicat sa cititi instructiunile de exploatare ale acesteia.
 • .. sa reglati presiunea aerului in conformitate cu cea din intructiuni.
 • O presiune crescuta – sporeste viteza de rotatie a rotorului dar duce la deteriorarea precoce rulmentilor acestuia.
 • Verificati calitatea aerului : acesta nu trebuie sa contina urme de apa sau ulei.
 • Pentru aceasta – deconectati fluxul de apa si porniti doar aerul de lucru. Peste cateva secunte proiectati jetul de aer pe o oglinda, de la 3-4 cm. Daca apare pe suprafata oglinzii ceata sau picaturi de apa sau ulei – aerul contine amestecuri : VERIFICATI FILTRUL DE AER.

Aceasta conditie nu se refera si la turbinele care necesita un aflux de ulei in stare pulverizata.

 • Montati turbina si strangeti strans fileturile, pentru a evita pierderea de presiune.
 • Verificati lungimea frezelor folosite cu datele mentionate din intructiuni. De exemplu, pentru turibe cu cap standart – lungimea frezei nu trebuie sa depaseasca 26mm, pentru cele cu cap mini – 22mm. Trebuie de mentionat ca e totusi recomandat sa folositi freze mai scurte, iar cele lungi – numai la necesitate.
 • Diametrul capului de lucru al  frezelor trebuie verificat cu cel din intructiuni. Cel maxim recomandat poate fi de 2mm.
 • Diamentrul  corpuilui frezei trebuie sa fie de maxim 1,6mm, minim-1,59mm. Neconcordantele pot duce la deteriorarea pensei (care fixeaza freza), mai ales la turbinele unde frezele se schimba prin impingere. Daca in timpul lucrului se observa ca freza se invarte in pensa sau dupa scoaterea frezei pe corpul acesteia se observa un inel de frezaj, se poate concluziona ca freza are diametrul mai mic de 1,59mm.
 • Frezele trebuie sa fie destul de ascutite. Frezele tocite impun o presiune mai mare pentru preparare, ce supraincarca rulmentii.
 • Forta de apasare asupra frezei , in timpul prepararii trebuie sa fie minima, asemenea netezirii. In conditiile unor freze ascutite si a starii bune a turbinei – aceasta conditie e usor de indeplinit.
 • Apasarea push-buton-ului sau tentativa de a schimba freza in timpul miscarii rotorului este de nepermis.
 • Ulterior, in procesul de exploatare  a turbinei aceasta trebuie unsa si ingrijita.

 

 • Uleierea turbinelor
 1. Uleierea este efectuata cu ulei pulverizat  care vine automat (uniturile care ofera uleiere automata)  in canalul aerului de lucru (cel mare – la turbinele cu 2 gauri – B2 ; sau cel mediu la turbinele cu 4,5 si 6 gauri M4, 5 si 6).
 2. Uleierea se face cu ulei lichid , cu turbina deja scoasa, cu ajutorul unei picuatori, pipete sau a unui dispozitiv asemanator.
 3. Uleierease efectueaza cu spray-ul sub presuine.

In timpul autopulverizarii  – aerul se alimenteaza cu ulei cu o periodicitate de 10-15pic/min intr-o cavitate speciala. Dar in aceasta metoda  este posbila proiectarea uleiului pe peretii cavitatii preparate, ceea ce pentru unlele materiale este de nepermis.

Ungerea cu ulei lichid se face in felul urmator :

 1. 1-2 picaturi de ulei se picura in canalul aerului de lucru,
 2.  Se monteaza turbina
 3. Se porneste pentru ca uleiul sa ajunga la rulmenti
 4. La turbinele cu push-buton – se picura ulei prin orificiul frezei, pentru a asigura lucrul eficient al pensei si mecanismului push-buton.

Regularitatea uleierii trebuie sa nu fie mai rara decat intre 4-5 pacienti.

 1. Pentru uleiere se folosesc doar acele mufe/adaptoare pe balonul de spray care sunt corespunzatoare modelului turbinei. Pentru turbinele cu cuplaj rapid – se folosesc adaptoare de forma cuplei respective.
 2. Capul turbinei se inveleste intr-un servetel curat, alb.
 3. Spray-ul se aplica, cateva secunde, in orificiul aerului de lucru cu folosirea adaptoarelor respective.
 4. Sub presiune uleiul trece prin canalele turbinei – curatandu-le,
 5.  Unge rulmentii rotorului.
 6. Uleiul folosit iese din capul turbinei si nimereste pe servetel. Daca nu se intimpla asa – procedura se repeta, caci ungerea nu a fost eficienta. La turbinele cu 4 sau 6 intrari uleiul va reflua prin cel mai mare dintre orificiile de conectare a turbinei.
 7. Verificati uleiul iesit. Daca acesta contine pete nerge sau alte particule – ungerea cu spray trebuie repetata pana aceste impuritati  nu mai apar si uleiul va fi curat.
 8.  Daca turbina urmeaza a fi sterilizata – aceasta se monteaza la unit si se porneste pe 1-2 sec pentru a elimina excesul de ulei.
 9.  Majoritatea turbinelor se sterilizeaza la 134ºC la autoclav, minim 35min. Insa pe instructiuni pot fi indicate si alte metode care trebuie respectate.
 10. Dupa sterilizare – turbina se poate folosi sau pastra in stare sterila, daca a fost laminata.

 

·         Intretinerea si ungerea piesei contra-unghi (piesa cot)

 

 • Apasarea push-buton-ului sau tentativa de a schimba freza in timpul miscarii rotorului este de nepermis.

Schimbul piesei cot se face numaidecat cu micromotorul oprit. Schimbul capului de lucru – la fel.

 • Intretinerea acestor piese trebuie facuta in stricta conformitate cu intructiunile. Mai departe vor fi expuse considerente generale, respectarea carora nu va duce spre deteriorarea precoce.
 • Ungerea se face de cel putin 2 ori pe zi (regim de lucru de 12 ore) si intotdeauna inainte de sterilizare.
 • Modalitate preferentiala e ce cu Spray-ul, deoarece se poate controla stare micromotorului.

Uleiul lichid (picurat)

Uleierea se face prin orificiul de montare si cel al frezei al piesei cot. La cele cu schimbare rapida a capului – si aceasta se unge separat.

Ungerea cu Spray

1.      Se foloseste adaptorul respectiv pentru balonul cu spray.

2.      Se verifica calitatea uleiului care iese.

3.      Partile componente a pieselor care se desfac – se ung separat, deoarece inpuritatile din partile inferioare pot ajunge in capul de lucru.

4.      In timpul montarii piesei la micromotorul electric – pot nimeri picaturi de ulei in motor. Pentru ca aceasta sa nu sa se intampe – piesa se sterge cu un servetel uscat, se monteaza initial cu capul in jos, dupa care se locreaza cateva secunde in aceeasi pozitie.

5.       Sterilizarea se poate face la 134ºC, la autoclav, minim 35min. Celelalte intructiuni de trebuie respectate in primul rand, chiar daca nu corespund cu cele generale, expuse mai sus.

Micromotoarele pneumatice

Se uleiaza odata pe saptamana, de preferat cu spray-ul , sub presiune, in orificiului aerului de lucru (mare pentru B2, mediu pt M4).

Micromotoarele electrice

Trebuie protejate de nimeriea in interiorul lor, mai ales pe perii, a uleiului.

Uzarea maxima a periilor inainte e a fi schimbate – 30%.

Periodicitatea schimbarii periilor – cca odata la 4-6 lun, in functie de intensitatea utilizarii.

Intretinerea micromotoarelor electrice fara colectori (brushless),  se reduc la folosirea cu grija, datorita lipsei in structura acestora a colectorilor si a periilor de carbon.

Schimbul rotorului turbinelor dentare

Rotorul este partea cea mai importanta a turbinelor dentare, dar si cea mai fragila parte a sa. De faptul cum e mintat acesta – depinde durata sa de lucru.

Cele mai utilizate micromotoare sunt cele :

1.      Cu cartus (cisterna) metalic, care , la randul sau,se monteza direct in capul turbinei

2.      fara cartus, care se monteaza direct in interiorul capului tubinei.

Medicul in conditii clinice poate desinestatator sa schimbe rotorul turbinei. Procedura de schimb a oricarui rotor e relativ simpla, dar necesita respectarea stricta a recomandarilor si ordinii impuse de producator. La cumpararea unui rotor – e neaparat sa aveti si intructiunile si ordinea de schimbare a acestuia. Daca totusi nu le aveti la indemana sau va sunt neclare, mai jos sunt expuse regulile generale de schimbare a rotorului :

Pentru schimbarea rotorului aveti nevoie de :

·      un set complet de schimb

·      cheita pentru desshurubarea capacului

·      o periuta mica pentru curatirea camerei rotorului

·      spirt, pentru spalarea camerei rotorului

·      o freza de control (oricare)

Ordinea schimbarii rotorului:

1.      Rotorul care urmeaza a fi montat trebuie sa corespunda exact turbinei. Se verifica codurile pieselor.

2.      se deschide capacul, cu cheita potrivita si apoi cu mana.

3.      Se scoate rotorul vechi prin apasare din partea anterioara a acestuia.

4.      Cu atentie se inlatora toate particulele mici din camera rotorului, ca sa nu fie ulterior acestea o cauza a defectiunii.

5.      Se schimba inelele de cauciuc (daca acestea sunt) dun capac si camera cu o pensa.

6.      Se curata cu periuta si cu spirt

7.      Se monteaza inelele noi, daca e nevoie, se uleiaza si se verifica daca s-ai asezat exact.

8.      Se aseaza rotorul in capacel si impreuna se infileteaza in camera rotorului. Pentru rotoarele in cartus – ordiena aceasta nu e obligatorie.

Se pregateste turbina pentru lucru. Se uleiaza in abundenta iar apoi se monteza la unit si se lucreaza cateva secunde.

Aerul compresorului trebuie sa fie curat.

Verificati corectitudinea pozitionarii rotorului :

Puneti o freza de control si incercati intre degete cum se invarte rotorul in ambele sensuri. Verificati si miscarea de inainte inapoi si de balansare  – – freza trebuie sa stea fixa.

Daca toate s-au respectat : tubina e gata de lucru. Porniti-o si incarcati freza cu forta in toate sensurile. Daca se simt vibratii, frictiuni excesive, salturi, lovituri sau nestabilitate a rotirii –incetati imediat lucrul cu aceasta si  adresa-ti-va la un service ( www.premierdenta.com ) sau producatorilor, distribuitorilor.

Tradus de Solodcov Veaceslav, Premier Denta

 Cluj-Napoca